This is my personal Blog

Με ρίζες σε Τραπεζούντα και Οδησσό, η Όλγα Αναστασιάδου εμπνέεται από τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο

Το ποιητικό έργο του κορυφαίου Ντίνου Χριστιανόπουλου αποτέλεσε έμπνευση για 54 καλλιτέχνες-μέλη του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), οι οποίοι από σήμερα έως και τις 19 Δεκεμβρίου, παρουσιάζουν τα έργα στους στην έκθεση-εικαστική αναφορά με τίτλο «Η εποχή των ισχνών αγελάδων» που φιλοξενείται στην αίθουσα «Ιουλία Βοκοτοπούλου», του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνις Όλγα Αναστασιάδου που συμμετέχει στην έκθεση με το έργο «Η προσμονή/ the anticipation».

Αφορμή στάθηκε το ποίημα «Αναστολή» από τη συλλογή Ξένα γόνατα· Ποιήματα 1950-1955.

Από τη Συλλογή «Μνήμες»
Η Όλγα Αναστασιάδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καράισιν (Πολίχνη) της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν οι πρόγονοί της το 1922 από την Τραπεζούντα και την Οδησσό. «Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βορειοδυτικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι οικογένειες Αναστασιάδη και Παυλίδη μαζί με άλλες οικογένειες προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα της νέας πατρίδας παίρνοντας δύναμη μέσα από τις βαθιά ανθρώπινες σχέσεις που είχαν δημιουργήσει», λέει.

Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου το σχέδιο και η ζωγραφική ήταν σε ημερήσια διάταξη.

Από τη μια ο παππούς και ο πατέρας της με τις κατόψεις και τα τοπογραφικά διαγράμματα από την άλλη ο θείος με τους πίνακες. Έτσι η αγάπη για το σχέδιο και τη ζωγραφική υπήρχε ήδη από την παιδική της ηλικία, αλλά εκδηλώθηκε πολύ αργότερα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Universite de Caen Basse-Normandie στη Γαλλία και ασχολήθηκε με τη διδασκαλία.

«La fuite – l’abandon», 50χ60 cm
Είναι αυτοδίδακτη και από το 2015 ξεκίνησε μαθήματα ζωγραφικής με ακρυλικά και λάδι. Στη συνέχεια εξασκήθηκε στο κάρβουνο στο Εργαστήρι «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» και στην ακουαρέλα στο Εργαστήρι του Αρχιτέκτονα Εικαστικού Κωνσταντίνου Αρώνη. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε για δύο συνεχόμενα έτη 2015 και 2016 Ιστορία και Φιλοσοφία της Τέχνης στα εξ αποστάσεως μαθήματα που προσφέρει το Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών BORGIAS Fine Art, Culture Design στην Αθήνα.

«La fuite – l’abandon», 50χ60 cm
«Για μένα η ζωγραφική είναι μία συνεχής σπουδή που ποτέ δεν τελειώνει. Με γοητεύει το μολύβι και ο ραφιδογράφος αλλά και το χρώμα. Στα έργα μου διηγούμαι μία ιστορία. Ό,τι σκέφτομαι, ό,τι βλέπω στη καθημερινότητά μου, στα ταξίδια, αλλά κυρίως στα όνειρά μου, είναι αυτό που τροφοδοτεί τα θέματά μου για να τα βάλω στο καμβά όπως σε μια σκηνή θεάτρου», τονίζει η Όλγα Αναστασιάδη.

Συλλογή «Μνήμες», 100χ70 cm
Είναι μέλος του ΤΕΠΕ (Τομέας Εικαστικών Παρεμβάσεων Εφαρμογών) του Γ. Ν. «Παπαγεωργίου», από το 2019 ταμίας του ΣΚΕΤΒΕ (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας) και τον Οκτώβριο του 2021 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος.

«La fuite – l’abandon»
Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές Εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Λάρισα, Κοζάνη και Παρίσι ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στο Μουσείο Τεχνών της Κοζάνης.

«La fuite – l’abandon», 50χ60 cm
Η έκθεση-εικαστική αναφορά στο ποιητικό έργο του Ντίνου Χριστιανόπουλου είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 08:30 έως τις 15:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη ωστόσο οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

*Όλες οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί στο pontosnews.gr από την Όλγα Αναστασιάδου για τις ανάγκες της δημοσίευσης.